NOS Nieuws

Meerderheid voor afzettingsprocedure tegen president Rousseff

Het Braziliaanse Huis van Afgevaardigden heeft voor een afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff gestemd. Na een urenlange stemming gaven de partij van Rousseff en de regering al hun verlies toe, nog voordat er een twee derde meerderheid van de parlementariërs voor een afzettingsprocedure had gestemd.

Zo'n meerderheid is nodig om een afzettingsprocedure te beginnen. De stemming werd live uitgezonden op de Braziliaanse televisie. Vele Brazilianen volgden die dan ook op hun vrije zondag. Even na 04.00 uur had twee derde van de parlementariërs zich voor het beginnen van een afzettingsprocedure uitgesproken.

Marc Bessems in Brazilië: een grote overwinning voor de oppositie

De president ligt al langer onder vuur, onder meer omdat ze met de begroting zou hebben gerommeld en vanwege haar rol in de corruptie-affaire rond de staatsoliemaatschappij Petrobras.

Nu er een twee derde meerderheid in het Huis van Afgevaardigden is, wordt de zaak aan de Senaat voorgelegd.

Reactie regering

Rousseffs stafchef Jaques Warner zei dat de regering er vertrouwen in heeft dat de Senaat de afzettingsprocedure verwerpt. Hij noemde de actie van het Huis van Afgevaardigden een terugslag voor de Braziliaanse democratie.

Volgens hem gaat het om een complot van Rousseffs tegenstanders die haar herverkiezing in 2014 nooit hebben kunnen accepteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl