De vlag van Groot-Brittannie in Brussel
NOS Nieuws

'Britse nationale inkomen bij brexit 6% lager in 2030'

Het Britse nationale inkomen kan in 2030 met zes procent zijn afgenomen, als het land de Europese Unie verlaat. Daarvoor waarschuwt het Britse ministerie van Financiën in een rapport dat vandaag openbaar wordt gemaakt. Omgerekend komt dat voor huishoudens neer op een achteruitgang van bijna 5400 euro per jaar.

Volgens minister George Osborne van Financiën hebben economen een analyse gemaakt van de kosten en de baten op lange termijn. Daarbij zijn verschillende scenario's doorgerekend in het geval van een brexit en als het land in de EU blijft.

Uit die doorrekeningen blijkt volgens Osborne dat Groot-Brittannië permanent slechter af is bij een vertrek uit de EU. Dat zal een grote impact hebben op de Britse economie, omdat de export wordt geraakt door toenemende handelsbarrières. Ook zullen binnen- en buitenlandse investeringen binnen Groot-Brittannië lager uitvallen.

Volgens de economen zullen veel bedrijven in ieder geval een deel van hun activiteiten verhuizen naar het vasteland van Europa om deel uit te blijven maken van de Europese interne markt.

Kritiek

Het tweehonderd pagina's tellende rapport roept kritische reacties op. Britten die voor een vertrek uit de EU zijn, bestempelen het als gesponsorde overheidspropaganda.

De organisatie 'Vote Leave', die campagne voert voor een vertrek uit de EU, verwierp het rapport meteen. "Het is slechts de laatste verkeerde pro-EU raming die de regering in de afgelopen veertig jaar heeft gepubliceerd."

Op 23 juni mogen de Britten naar de stembus om in een referendum voor of tegen een Brits lidmaatschap van de Europese Unie te stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl