NOS Nieuws

Dit was het weekend: aardbevingen, serene mars en goodbye Mart

Het belangrijkste nieuws van het weekend op een rijtje, zodat je morgen kan meepraten bij de koffie-automaat.

Zaterdag...

Paus neemt twaalf Syrische vluchtelingen mee naar Rome

Paus Franciscus bracht zaterdag een bezoek aan het Griekse eiland Lesbos. Na afloop nam hij twaalf Syrische vluchtelingen mee naar Rome. Het idee kwam van een medewerker. "Ik was het er meteen mee eens, want ik voelde dat de Heilige Geest tegen ons praatte", zei de paus in het vliegtuig.

Paus ontroerd door kinderen vluchtelingenkamp

Doden en vermisten na nieuwe aardbeving in Japan

Bij een tweede aardbeving in Zuidwest-Japan zijn zeker negentien doden en meer dan 700 gewonden gevallen. Die komen boven op de tien doden en ruim 1100 gewonden die bij de aardbeving van donderdag vielen. De tweede beving was met een kracht van 7,3 zwaarder dan de aardbeving van een dag eerder, die een kracht had van 6,5 op de schaal van Richter.

Schade aan wegen en gebouwen na de tweede beving Japan

Croissantjes, yoga en stoepkrijten op Rotterdamse snelweg

Het grijze asfalt van het Rotterdamse Kleinpolderplein voelde zaterdag heel even aan als een park. Het knooppunt was gesloten omdat er aan de weg wordt gewerkt en de Rotterdammers zagen hun kans schoon. Zo was er om zes uur in de ochtend een yogasessie op de fly-over en werd er ontbeten. Later op de dag was er muziek van Douwe Bob en Spinvis.

Lekker lummelen op het Kleinpolderplein

Zondag...

'Die beving was verschrikkelijk, alles ging heen en weer'

Ecuador werd in de nacht van zaterdag op zondag getroffen door een beving bij de kust. Het epicentrum lag vlakbij de kustplaats Muisne, zo'n 170 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Quito. Er zijn tot dusver 233 doden geteld. Verscheidene plaatsen in het land zijn verwoest door de schokken.

Beelden van de schade in Guayaquil

Bescheiden opkomst bij 'serene en rustige' Mars tegen Terreur

Vier weken na de aanslagen in Brussel gingen zondag duizenden mensen de straat op in de Belgische hoofdstad. Ze liepen mee in de Mars tegen Terreur. De organisatie had ongeveer 15.000 deelnemers verwacht, maar volgens de politie waren het er ongeveer 6500.

Een rustige en serene Mars tegen Terreur

Mart Smeets, senk joe en tot in Rio

Mart Smeets heeft zondag bij de Amstel Gold Race afscheid genomen als wielercommentator bij de NOS. In 1973 debuteerde hij in de Tour de France en sindsdien was hij aan de sport verbonden. Zijn echte afscheid van de NOS volgt deze zomer in Rio de Janeiro, waar hij bij de Olympische Spelen commentaar levert bij het basketbaltoernooi.

Mart Smeets al achter geraniums tijdens laatste AGR

Verder de komende week...

Minister Plasterk wordt op maandag door de rechtbank ondervraagd over zijn tweet in de zaak-Van Rey. Daarin zei de minister dat hij nog nooit had gehoord over "klankborden" binnen een politieke partij bij de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester. Van Rey zei op de eerste dag van zijn rechtszaak dat dit "heel normaal is".

Dinsdag staan de verzorgers van Ouwehands Dierenpark in Rhenen in China in de spotlight. Ze hebben de afgelopen tijd geleerd hoe ze met panda's om moeten gaan. Binnenkort komen de twee cadeau-panda's van China naar het dierenpark. NOS-correspondent Marieke de Vries heeft een tijdje met de verzorgers doorgebracht.

Nederlandse panda-verzorgers zijn in China om te leren over de verzorging van panda's

Donderdag wordt de Britse koningin Elizabeth negentig jaar. Ze zal haar verjaardag vieren op Windsor Castle. Naar verwachting zal ze donderdag een bezoek brengen aan het stadje bij het kasteel.

Game of Thrones-fans hebben lang uitgekeken naar zondag. Seizoen 6 van de HBO-serie gaat dan in première. In Paradiso in Amsterdam vieren ze dat op een bijzondere manier. Hoofd Storyboard Artist William Simpson laat in de popzaal zien hoe hij de teksten uit de boeken vertaalt naar beelden voor de serie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl