Het mozaïek dat onder de schuur in Wiltshire werd ontdekt
NOS Nieuws

Brit ontdekt Romeinse villa tijdens verbouwing

Een Britse tapijtontwerper heeft bij toeval de resten van een Romeinse villa onder zijn schuur ontdekt. Het gaat om een bijzonder grote villa, die tussen 175 en 220 na Christus in het huidige graafschap Wiltshire moet zijn gebouwd. Bouwlieden stuitten op een groot mozaïek, nadat ze de vloer van de schuur hadden opengebroken.

Als de zoon van huiseigenaar Luke Irwin niet om licht had gevraagd in de schuur - hij wilde er graag tafeltennissen - waren de archeologische resten wellicht nooit ontdekt. De bouwlieden waarschuwden Irwin en stopten op diens verzoek met graven.

De verraste huiseigenaar belde met de archeologische dienst Historic England. Die bevestigde al snel dat het hier ging om een ontdekking van groot historisch belang.

Plantenbak

Het mozaïek ligt zo'n 45 centimeter onder de grond. Inmiddels is duidelijk dat het huis van Irwin is gebouwd op een fundament van marmer, dat ooit deel uitmaakte van de villa. Een oude stenen bak, door mevrouw Irwin gevuld met geraniums, werd door de archeologen herkend als een Romeinse sarcofaag van een kind.

Uit opgravingen rond het huis blijkt dat de Romeinse villa bewoond werd door een welgestelde familie. Zo vonden archeologische medewerkers bijvoorbeeld een grote hoeveelheid oesterschelpen in de grond. Die oesters moeten in emmers met zout water vanuit de zee, kilometers verderop, naar de villa zijn gedragen en daar konden alleen rijke mensen opdracht toe geven.

De huiseigenaar heeft zich intussen laten inspireren door de Romeinse motieven, en die in nieuwe tapijtontwerpen verwerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl