Amstel Gold Race: wielerwatchers verdelen sterren
NOS Wielrennen

Amstel Gold Race: wielerwatchers verdelen sterren

De Parijs-Roubaix van vorige week zondag was volgens velen de mooiste editie ooit, maar voor onze wielerwatchers was het een regelrecht debacle. De hoog ingeschaalde Lars Boom werd ziek en de man die de meeste sterren kreeg, Fabian Cancellara, kwam hard ten val in zijn laatste Hel van het Noorden. De kenners zinnen op revanche.

En dat kan vandaag al. De Amstel Gold Race mag bestempeld worden als een heuse thuiswedstrijd. 258 kilometer met 34 beklimmingen door Zuid-Limburg, een gebied dat de meesten van onze deskundigen op hun duimpje kennen. En dat kan zeker helpen bij een voorspelling voor Nederlands grootste wielerwedstrijd.

Zondag bij de NOS: Amstel Gold Race

Commentator Joris van den Berg zet - net als radiocollega Gio Lippens - zijn vijf sterren op Michal Kwiatkowski, de winnaar van vorig jaar. "Dit is de koers van het wachten. Wachten, wachten en nog eens wachten. Met aan het eind een of twee flitsende acties. Dan heb je 'm."

Al is er wel een duo dat volgens Van den Berg roet in het eten kan gooien voor de coureur van Team Sky. "Als de Australische tandem Matthews en Gerrans het goed speelt, kunnen ze Kwiatkowski te slim af zijn."

Opvallend is de aanwezigheid van de Fransman Julian Alaphilippe op de lijstjes van de wielerkenners. Zijn enige toptienplaats van dit seizoen was afgelopen woensdag bij de Brabantse Pijl. Maar afgaande op de hoge quotering van de NOS-wielerwatchers moet de renner van Etixx–Quick Step zeker in de gaten worden gehouden. Verslaggever Han Kock ziet Alaphilippe zelfs als winnaar.

Het parcours van de Amstel Gold Race

Net als bij de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix verwacht Van den Berg een open wedstrijd. "Het is mooi dat er geen echte topfavoriet is. Er zal geen team worden aangekeken in de veronderstelling dat zij de koers moeten maken."

Daarbij komt nog de mogelijkheid op slecht weer en in dat geval ligt een onvoorspelbare middag in het verschiet. "Bij regen kan mijn voorspelling de prullenbak in, maar ik hoop erop", zegt Van den Berg.

Daar waar vorige week Boom in veel lijstjes voorkwam, durven nu alleen Maarten Ducrot - voor hem is Wout Poels zelfs de favoriet - en analyticus Danny Nelissen aan landgenoten sterren uit te delen. Bij Van den Berg komen ze niet voor. "Slagter kan toptien rijden, maar meer niet. Het oude parcours, met de finish op de Cauberg, zou hem wel op het lijf geschreven zijn geweest."

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

Nelissen Lippens Ducrot Van den Berg Kock
***** Gerrans Kwiatkowski Poels Kwiatkowski Alaphilippe
**** Kwiatkowski Matthews Matthews Matthews Matthews
*** Slagter Gallopin Lutsenko Gallopin Samuel Sanchez
** Alaphilippe Alaphilippe Dumoulin Alaphilippe Kwiatkowski
* Vanmarcke Gasparotto Alaphilippe Gerrans Gallopin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl