Een Japanse vrouw is de wanhoop nabij
NOS NieuwsAangepast

Reddingsactie Japan 'race tegen de klok'

De Japanse premier Abe noemt de reddingsactie in het zuiden van het land na een tweede zware aardbeving "een race tegen de klok". Bij de aardbeving vielen 32 doden. Waarschijnlijk zijn tientallen mensen bedolven onder het puin, daarom wordt gevreesd dat het dodental nog zal stijgen. Een regeringswoordvoerder had het over tachtig vermisten.

Bij de reddingsactie worden 20.000 hulpverleners en reddingswerkers ingezet, ook leger en politie helpen mee. De hulpverlening wordt bemoeilijkt door naschokken en hevige regenval. Volgens correspondent Kjeld Duits is daardoor grote angst voor modderlawines en overstromingen.

Sinds donderdag zijn er al 230 naschokken geweest.

De tweede aardbeving trof het zuidelijke eiland Kyushu zaterdagnacht. Talloze mensen hebben de nacht buiten doorgebracht, terwijl het hard woei en regende. Naar schatting 400.000 huishoudens zitten zonder water en zo'n 100.000 zonder elektriciteit.

Schade

Op de Japanse televisie zijn branden te zien als gevolg van de aardbeving, ingestorte bruggen, zwaar gehavende wegen en gaten in de grond. Mensen die in de buurt van een dam wonen zijn gevlucht uit vrees dat die instort.

De eerste aardbeving in het gebied donderdag had een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Daarbij vielen tien doden. De tweede beving had een kracht van 7,3 en was ongeveer 22 keer zo sterk als de eerste beving. Bijna 200 mensen zijn gisteren zwaargewond geraakt.

De schok en de schade, beelden van de aardbeving in Japan

"Het is verleidelijk om te denken dat we na gisteren de grootste beving hebben gehad", zegt hoogleraar seismo-akoestiek aan de TU Delft Läsla Evers. "Toch mag je nooit die conclusie trekken, aardbevingen zijn niet te voorspellen."

Japan ligt precies op de grens van drie grote aardplaten. Die platen verschuiven ieder jaar een paar centimeter en duiken onder elkaar door. De spanning die dat oplevert leidt tot aardbevingen.

"Gelukkig zijn regio's als Japan en Californië goed voorbereid tegen aardbevingen", zegt Evers. "Ondanks dat zullen grote natuurrampen altijd slachtoffers blijven eisen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl