Een monteur plaatst zonnepanelen op het dak van een huis
NOS Nieuws

Liander: zonnepanelen Almere werken wel

De Almeerse zonnepanelen die niet zouden zijn aangesloten en daardoor geen energie opleverden, hebben wel degelijk stroom opgewekt. Dat zegt netbeheerder Liander in reactie op berichtgeving van Omroep Flevoland gisteren.

In de woonwijk zouden 200 huishoudens problemen hebben met de panelen. Twee bewoners kwamen aan het woord bij wie de zonnepanelen naar eigen zeggen al veertien jaar niet werken. Mogelijk waren de stekkers niet aangesloten. Netbeheerder Liander zegt nu dat dat niet klopt.

Energiemeter

Beide buurvrouwen trokken aan de bel, nadat ze hadden gezien dat hun meters al jarenlang stilstonden. Maar dat klopt ook, zegt Liander.

De woningen in Almere hebben oudere panelen uit 2001, die niet meer stroom opleveren dan het hele huishouden verbruikt. Daardoor werd er ook geen stroom teruggeleverd aan het net. Dat is anders bij modernere panelen.

Terugleveren

Bij moderne zonnepanelen wordt de stroom die te veel wordt opgewerkt, teruggegeven aan het elektriciteitsnet. Hoeveel dat is in kWh, staat op de energiemeter. Omdat de zonnepanelen in de wijk Tussen de Vaarten van de eerste generatie zijn, is dat niet aan de orde, zegt Liander.

Liander gaat het misverstand met beide klanten bespreken en oplossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl