ANP

Veel werknemers van de Belastingdienst hebben interesse voor de vrijwillige vertrekregeling die de fiscus heeft ingesteld. Het lijkt te leiden tot een te grote uitstroom van werknemers. De regeling is op 1 februari ingegaan en nu al hebben 4200 werknemers zich aangemeld, zegt vakbond NCF.

In totaal moet de Belastingdienst 5000 banen schrappen. Om dat te bereiken is een vertrekpremie beschikbaar van maximaal 75.000 euro, die voor iedereen toegankelijk is. De vertrekregeling is vooral interessant voor mensen met een goed betaalde functie. Hoe hoger de functie en hoe langer het dienstverband, des te hoger de vertrekpremie.

Leegloop

Volgens de vakbond is er onrust bij de Belastingdienst, omdat de uitstroom te snel zou gaan en de verkeerde mensen zouden willen vertrekken. Niet iedereen die zich heeft aangemeld is ook echt overbodig. Daarnaast was het de bedoeling dat het personeel gefaseerd zou vertrekken tot 2023.

Volgens de voorzitter van de NCF, Albert van der Smissen, is dit een probleem voor de Belastingdienst. Toch vindt hij niet dat de regeling aangepast moet worden: "Wij hadden hiervoor gewaarschuwd, maar ze hebben dit zelf afgesproken en nu moeten ze woord houden", aldus Van der Smissen.

Oriënterend

Volgens het ministerie van Financiën is er inderdaad groot enthousiasme onder de werknemers, maar de gesprekken zijn volgens een woordvoerder oriënterend: "dat betekent niet dat iedereen er ook daadwerkelijk gebruik van zal maken". De woordvoerder zegt dat er bij het ministerie vooralsnog geen zorgen zijn over leegloop. De cijfers wil hij niet bevestigen.

STER reclame