President Maduro kijkt op zijn horloge EPA

Venezuela gaat de tijdzone van het land aanpassen. President Maduro schaft het half uur tijdverschil met de omliggende landen weer af. Daardoor ligt het land weer in dezelfde tijdzone als Havana en New York.

President Chávez zette de klok in 2007 een half uurtje achteruit, omdat hij het zonde vond dat mensen nog sliepen terwijl de zon al scheen. Maduro komt nu terug van de Hora Legal de Venezuela, vanwege de energiecrisis in het land.

Maduro hoopt dat zijn landgenoten minder elektriciteit zullen gebruiken als het 's avonds langer licht is. Hij redeneert dat mensen dan thuis minder stroom voor lampen en airconditioning zullen gebruiken.

El Niño

Venezuela kampt al jaren met een energietekort. De regering zegt dat dat komt door de krachtige El Niño van dit jaar, waardoor er minder regen valt en stuwdammen minder elektriciteit leveren. De oppositie spreekt van mismanagement door de regering. 

Om de tekorten tegen te gaan, gaf Maduro ambtenaren eerder al een extra dag vrij in de week en riep hij vrouwen op minder vaak de föhn te gebruiken. Ook werden winkels en hotels opgedragen zelf stroom te genereren. 

De nieuwe tijd gaat in op 1 mei.

STER reclame