De petitie
NOS Nieuws

28.000 zzp'ers ondertekenen petitie tegen vervanger VAR

Een petitie tegen de vervanger van de VAR is tot nu toe door ruim 28.000 zzp'ers ondertekend. De VAR-verklaring, waarmee een zzp'er aan de Belastingdienst verklaart dat hij zelfstandige is en dus niet in loondienst, verdwijnt over twee weken.

Op 1 mei wordt de VAR vervangen door de wet DBA, en moeten zzp'ers met al hun opdrachtgevers afzonderlijk een contract afsluiten. Een grote groep zelfstandigen ziet dit niet zitten. Daarom startte Bart-Jan Oosting, zelf zzp'er, een petitie.

Verzoek om plan te herzien

Oosting wil dat staatssecretaris Wiebes zijn plan herziet. Volgens veel zelfstandigen worden ze met de nieuwe modelovereenkomsten belemmerd door onnodig veel papierwerk en communiceert de Belastingdienst er onvoldoende over.

Ook vinden ze dat het nieuwe systeem niet werkt tegen schijnzelfstandigheid. En dat is juist wat Wiebes wil aanpakken: onder de huidige regels is het namelijk voor een deel van de zzp'ers niet duidelijk of ze zelfstandig zijn, of eigenlijk in dienst zijn bij een opdrachtgever.

Brief van Wiebes

Dat er nog veel onduidelijkheid is over de nieuwe regels is bekend bij Wiebes. De staatssecretaris heeft daarom een brief gestuurd om alle zzp’ers in Nederland te informeren over de veranderingen. Maar bij Oosting heeft de brief de ongerustheid niet weggenomen: "De informatie is allesbehalve nieuw, er wordt een oppervlakkig verhaal verteld zonder diepgaande inhoudelijke informatie." Voor 1 mei wil Oosting de handtekeningen aanbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl