Omstanders worden geëvacueerd nadat de terroristen de Parijse concertzaal Bataclan zijn binnengevallen op 13 november 2015
NOS Nieuws

Geluidsopnamen uit Bataclan: ik blaas iedereen op

De politie heeft teruggeluisterd wat er is gebeurd tijdens de aanslag in het Parijse theater Bataclan, 13 november vorig jaar. Een bezoeker verloor zijn dictafoon terwijl het apparaat nog aan stond.

Dat blijkt uit transcripties die de krant Le Parisien heeft ingezien. De krant citeert uit dialogen van bezoekers en terroristen. De geluidsopnamen met de stemmen van de aanslagplegers en de toeschouwers brengen de gebeurtenissen van die avond tot leven.

Kennen jullie Daesh? Dat is Islamitische Staat. Wij zijn overal, in Frankrijk en de VS. Wij kunnen overal toeslaan.

Een terrorist in Bataclan

Op de opnamen zijn kreten van verschrikte toeschouwers te horen en de stemmen van terroristen die rondlopen en schieten. Na de eerste schoten weten de concertbezoekers niet wat er aan de hand is. "Ga liggen" en "droom ik of wat?" is te horen.

Na zeven minuten waarin geschoten wordt zijn de terroristen te horen die de toeschouwers bedreigen. Het zijn de voormalige Syriëganger Foued Mohamed-Aggad (23), Ismaël Omar Mostefa (29) en Samy Amimour (28). Alleen Amimours stem is geïdentificeerd. Van de andere twee terroristen is niet duidelijk wie wat gezegd heeft.

Ze schreeuwen tegenstrijdige commando's. "Sta op of ik vermoord je meteen", roept een van hen. Terwijl Amimour een toeschouwer juist toesnauwt "liggen of ik schiet je dood".

Politie bij het theater Bataclan in Parijs

Na twaalf minuten met vooral schoten, klinken de stemmen van de terroristen weer. Dan wordt duidelijk dat het IS-strijders zijn. "Jullie bombarderen onze broeders in Syrië en Irak", zegt Amimour. "Wil je echt weten waarom we hier zijn?", vult een andere terrorist aan.

Ga weg, klootzak, of ik blaas iedereen op.

Terrorist Samy Amimour tegen een politieagent

De derde vraagt: "Kennen jullie Daesh? Dat is Islamitische Staat. Wij zijn overal, in Frankrijk en de VS. Wij kunnen overal toeslaan. Wij hebben geen vliegtuigen nodig. Dit is de schuld van president Hollande. Jullie hebben hem gekozen en dit is dus aan hem te wijten." Tussen twee schoten is te horen: "En nu is het tijd om wraak te nemen".

Daarna arriveert de politie op de plek van de aanslag. "Ga weg, klootzak, of ik blaas iedereen op", dreigt Amimour. De politieman schiet, de bomgordel van de terrorist ontploft.

De andere twee terroristen trekken zich terug en gijzelen zo'n tien mensen. Ze dreigen iedereen te doden als de politie ingrijpt. Na een paar uur komt de anti-terreureenheid van de politie in actie. Daarbij komen ook de overgebleven terroristen om het leven.

In het theater komen 89 mensen om het leven. In het totaal komen die dag in Parijs 130 mensen om. Er vallen meer dan 350 gewonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl