NOS Nieuws

Schippers: Johan Derksen constateert reëel probleem

Schippers: Johan Derksen constateert reëel probleem

Minister Schippers vindt het goed dat voetbaljournalist Johan Derksen problemen met Marokkaanse voetballers benoemt. "Ik denk dat hij een reëel probleem constateert. Je kunt niet ontkennen dat incidenten bij bepaalde clubs veel vaker voorkomen dan bij andere."

Derksen zei maandag in het tv-programma Voetbal Inside dat "er heel wat clubs naar de kloten zijn gegaan omdat ze in een wijk liggen met veel Marokkaanse gezinnen". Vice-premier Asscher zei eerder deze week dat Marokkanen weren van voetbalclubs racistisch is. Hij zei daar ook bij dat problemen met teams best benoemd mogen worden en dat tegen individuen maatregelen moeten worden genomen.

Op de vraag waarom Schippers het een reëel probleem vindt, zei ze: "We zien het gebeuren op de sportvelden. En dan moet je niet wegkijken, maar kijken hoe je het oplost."

Benoemkampioenen

Minister Asscher van Sociale Zaken reageerde woensdag al op de opmerking van Johan Derksen. Hij vindt dat clubs de individuen die over de schreef gaan moeten aanpakken. Hij is tegen het vooraf weren van groepen.

De minister onderschrijft het probleem, maar is niet te spreken over het feit dat Marokkanen als groep worden benoemd. "Er zijn veel benoemkampioenen, maar het zou fijn zijn als je kijkt hoe je het oplost", zei hij vandaag in een interview. "De oplossing kan niet zijn om goedwillende jongens die willen gaan voetballen te discrimineren. Als je je onmachtig voelt als club, zorg dan dat je er hulp bijhaalt; haal de KNVB erbij."

Een woordvoerder van de KNVB zegt dat de KNVB het ermee eens is dat clubs waar het misgaat aangepakt moeten worden. "Wij helpen als er betalingsachterstanden van leden zijn, bij agressie op het veld of als er sprake is van discriminatie van of door spelers. Maar daarbij kijken we niet naar de kleur van de spelers."

Asscher: discrimineren is niet de oplossing

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl