Leslie Van Houten bij een eerdere hoorzitting
NOS Nieuws

Volgeling Charles Manson komt misschien vrij

Een volgeling van Charles Manson is door een gevangeniscommissie voorgedragen voor vrijlating. Leslie Van Houten (66) was met 19 jaar de jongste persoon die meedeed aan de beruchte moordpartij in opdracht van de sekteleider.

Manson gaf zijn volgelingen in 1969 opdracht rijke Amerikanen te vermoorden, omdat hij meende dat dat tot een rassenoorlog zou leiden. Leden van de Manson Family vermoordden eerst de zwangere actrice Sharon Tate en vier anderen en doodden een dag later zakenman Leno La Bianca en zijn vrouw.

Van Houten was alleen aanwezig bij het tweede bloedbad. Tijdens de hoorzitting over haar vrijlating sprak ze uitgebreid over de misdaad. Ze beschreef hoe zij in eerste instantie met een elektriciteitssnoer een kussen over het gezicht van Rosemary La Bianca hield, terwijl een ander op haar instak. Na aandringen van de ander begon ook Van Houten op de vrouw in te steken.

Manson tijdens zijn proces

Manson, Van Houten en drie andere leden van de sekte werden tot de doodstraf veroordeeld, wat later werd omgezet in een gevangenisstraf. Een van hen is inmiddels in de gevangenis overleden, alle anderen zitten nog vast.

Hoewel Van Houten een modelgevangene was, werd haar verzoek om vrijlating in de loop der jaren twintig keer afgewezen. Dit keer oordeelde de commissie dat ze niet langer een gevaar voor de samenleving vormt.

Of Van Houten inderdaad vrijkomt, is aan gouverneur Brown van de staat Californië. Die heeft in het verleden vrijlating geweigerd aan een aanhanger van Manson vanwege de gewelddadigheid van de misdaden. Nabestaanden van Sharon Tate zijn ook tegen invrijheidstelling voor Van Houten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl