Servers van de overheid
NOS Nieuws

Extra toezicht op aftappen kabel door inlichtingendiensten

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten, zoals de AIVD en de MIVD, mogen op grotere schaal de kabel aftappen, maar moeten wel vooraf toestemming van een speciale commissie vragen. Deze commissie controleert of de privacy van burgers wordt gewaarborgd.

De ministerraad bespreekt morgen een wetsvoorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Hennis van Defensie over de verruiming van de bevoegdheden van de Nederlandse inlichtingendiensten. Bronnen melden aan de NOS dat in de wet toch extra beperkingen zijn gesteld aan het onderscheppen van ruwe kabelgegevens door de AIVD en de MIVD.

Kritiek

Een nieuwe onafhankelijke commissie moet bij elke inzet vooraf toestemming gaan geven. Plasterk heeft zijn eerdere plannen aangepast na kritiek van bedrijven, mensenrechtenorganisaties en politieke partijen, zoals zijn eigen PvdA-fractie.

Het kabinet worstelt al jaren om veiligheidsdiensten meer bevoegdheden te geven en tegelijkertijd de privacy te waarborgen. Op dit moment kunnen de veiligheidsdiensten wel telefoonverkeer aftappen, maar voorziet de wet nauwelijks in het aftappen van de kabel, terwijl het mobiele telefoonverkeer via deze kabels gaat.

Niet alleen telefoongesprekken, maar ook chatsessies en e-mails gaan via de kabel. Het gaat inmiddels om 90 procent van het dataverkeer.

In het nieuwe voorstel van Plasterk mogen advocaten en journalisten alleen afgetapt worden als de rechtbank van Den Haag daar toestemming voor geeft. Als de ministerraad akkoord gaat met Plasterks wetsvoorstel gaat het nog voor advies naar de Raad van State en daarna wordt het in de Tweede en Eerste Kamer behandeld.

De inlichtingendiensten wachten al langer op de uitbreiding van hun bevoegdheden, om meer mogelijkheden te hebben tegen het bestrijden van terreuraanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl