Daisy Gijsbers
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Moordzaak na 40 jaar waarschijnlijk opgelost

De moord op Daisy Gijsbers uit 1974 in Den Haag is waarschijnlijk opgelost. Dat zegt het Cold Case Team van de politie tegen Omroep West. In grote lijnen is nu wel duidelijk wat er ruim veertig jaar geleden is gebeurd.

Dat kwam aan het licht toen een half jaar geleden mysterieuze brieven over de zaak werden verstuurd. Een vrouw kreeg in oktober vorig jaar een brief met daarin de mededeling dat haar overleden man verantwoordelijk zou zijn voor de moord. De brief werd ondertekend met 'Alice'.

Roofoverval

Daisy Gijsbers werd op 28 december 1974 dood gevonden in haar kamer aan het Sweelinckplein. Haar handen waren aan elkaar gebonden, net als haar voeten. Ze was ook gekneveld met een prop in haar mond. Ze is waarschijnlijk gestikt. Al haar sieraden waren verdwenen en de moordenaar werd nooit gevonden.

De weduwe van de vermoedelijke dader kreeg in een half jaar tijd zeven brieven en een kerstkaart. Die werden door Alice en haar tweelingzus Janice ondertekend. Zij zeggen zelf dat ze een tweeling zijn die in de jaren 50 naar Nederland is gekomen. Ondanks die informatie heeft de politie de twee nog niet kunnen opsporen.

Details kloppen

Het verhaal van de zussen wordt zeer serieus genomen door het Cold Case Team. De details die ze noemen, kloppen met de feiten in het dossier.

Ze schrijven het verhaal van hun moeder. Die zou erbij zijn geweest toen de moord werd gepleegd. Ze zou als hulp werken in het huis waar mevrouw Gijsbers destijds woonde. "Zij heeft de man gezien", schrijven de zussen. De moeder is nu oud en zou alles willen rechtzetten.

Nieuw onderzoek

Aan de hand van de brieven heeft de politie nieuw onderzoek verricht en de moordzaak lijkt opgelost. "Maar we willen nog steeds graag met de moeder spreken, omdat zij zo veel kan vertellen dat we ook alle details kunnen invullen", zegt Leo Simais van het Cold Case Team.

In de laatste brief wordt uit de doeken gedaan wat het motief voor de moord zou zijn. De politie wil daar niets over vertellen om het onderzoek niet te schaden.

Verjaard

Bang voor vervolging hoeven de zussen en hun moeder niet te zijn. De zaak is al lang verjaard. Al zou de politie graag zien dat de laatste puzzelstukjes op de juiste plaats komen.

Compositietekening van de verdachte

Advertentie via Ster.nl