Chirurg Shafi Ahmed met een virtual reality-bril op
NOS Nieuws

Ziekenhuisoperatie live in virtual reality uitgezonden

Een ziekenhuis in Londen heeft mensen vandaag live laten meekijken naar een operatie. Nu is dat vaker gebeurd, maar nooit werd de gehele operatie met 360-gradencamera's gefilm waardoor het mogelijk was om de medische ingreep via een virtual reality-bril te bekijken.

De chirurg die de operatie leidde, Shafi Ahmed, heeft dit al eens eerder gedaan. In 2014 gebruikte hij een Google Glass om een operatie live te streamen. Terwijl hij bezig was konden studenten meekijken en zo leren van de operatie.

Dat was nu ook weer het geval. Wereldwijd konden duizenden studenten met een vr-bril of smartphone met Ahmed meekijken. De chirurg opereerde een 70-jarige man die darmkanker heeft.

Onderwijsdoeleinden

"Ik geloof dat virtual en augmented reality een revolutionaire impact kunnen hebben op onderwijs en trainingen", vertelt Ahmed in een persverklaring. "En vooral ook relevant zijn voor landen die niet de beschikking hebben over de faciliteiten zoals we die hier Londen wel hebben."

Voor de livestream werkt het ziekenhuis samen met Medical Realities, een bedrijf dat onder meer vr-video’s gebruikt tijdens medische trainingen. De camera’s worden geleverd door een ander bedrijf, Mativision, dat eerder een concert van de band Muse registreerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl