Een jongen van 15 en zijn kersverse 14-jarige vrouw
NOS Nieuws

Zeker 60 Syrische kindbruiden in Nederland

Zestig Syrische kindbruiden zijn tussen september 2015 en januari 2016 naar Nederland gekomen. Corinne Dettmeijer-Vermeulen, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld, maakt zich zorgen over het toezicht op deze en andere kwetsbare kinderen in Nederland.

In een kritisch rapport, dat vandaag aan minister Van der Steur is overhandigd, stelt de Nationaal Rapporteur dat er geen gerichte aanpak is om kindbruiden te beschermen. De minderjarigen komen met hun partner mee naar Nederland, maar worden verder nauwelijks gevolgd. "Deze meisjes bevinden zich vaak in een sociaal isolement waardoor eventueel misbruik en uitbuiting langdurig kunnen aanhouden", aldus Dettmeijer.

De laatste jaren is er al meer aandacht voor het lot van kindbruiden, maar dat is onvoldoende. Zij pleit dan ook voor beter toezicht en een meer strafrechtelijke aanpak.

Stelen onder dwang

Voor het rapport 'Zicht op kwetsbaarheid' zijn meerdere groepen jongeren onderzocht. Daaruit blijkt dat ook Roma-kinderen extra kwetsbaar zijn voor uitbuiting. Regelmatig worden zij gedwongen om op straat te gaan stelen. "Het kind wordt als crimineel opgepakt en gestraft, maar vergeten wordt dat hij of zij tot strafbare feiten kan zijn aangezet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl