Dakloze man in de straten van Parijs
NOS Nieuws

Steeds meer armoede in Europa, zeggen hulporganisaties

Er is steeds meer armoede in Europa en de kloof tussen arm en rijk wordt alsmaar groter. Volgens 21 hulporganisaties, waaronder Cordaid, hebben bezuinigingsmaatregelen de sociale voorzieningen uitgehold.

Ook in Nederland is de situatie zorgwekkend, schrijven de organisaties in hun rapport End Poverty in Europe - Our Solutions to Make It Happen. Het onderzoeksverslag wordt vanochtend gepresenteerd.

Volgens het rapport zijn er sinds 2010 zeker 5 miljoen armen bij gekomen in Europa. Het doel van de Europese Unie om in 2020 minstens 20 miljoen Europeanen uit de armoede te hebben gehaald, wordt zo niet bereikt. "Als Europa niet van koers verandert, zal de volgende generatie ook veroordeeld zijn tot armoede", zegt Shannon Pfohman van Caritas Europa, zoals de samenwerkende organisaties zich noemen.

Gebrek financiële middelen

Armoede is volgens de organisatie een gebrek aan algemeen welzijn en een permanent gebrek aan financiële middelen. Mensen die in armoede leven, hebben meestal een slechte gezondheid, zijn vaak werkloos en wonen onder slechte omstandigheden. Onder meer eenoudergezinnen en vluchtelingen worden zwaar getroffen.

Caritas Europa komt met een aantal ideeën om de armoede tegen te gaan. Zo zouden kinderen die in armoede leven gratis naar school moeten kunnen en altijd goede voeding moeten kunnen krijgen. Ook moeten EU-landen er met een basisinkomen voor armen voor zorgen dat minder mensen in de armoede terechtkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl