Vanaf 1 mei mogen apothekers het medicijn niet meer zelf maken
NOS Nieuws

Patiënten gaan bijbetalen voor ADHD-medicijnen

Tienduizenden ADHD-patiënten moeten vanaf volgende maand flink bijbetalen voor medicijnen. Amfexa is dan het enige middel dat nog geleverd mag worden met dexamfetamine, een stof die wordt gebruikt bij de behandeling van ADHD.

Amfexa is drie keer zo duur als de medicijnen die door de apotheek werden gemaakt, zegt apothekersorganisatie KNMP.

Tot nu toe werden de medicijnen door apothekers samengesteld. Dat werd volledig vergoed vanuit het basispakket. Na 1 mei mogen apothekers geen merkloze versie van het medicijn meer leveren, omdat een fabrikant Amfexa heeft geregistreerd.

Forse bijbetaling

Omdat Amfexa meer kost dan wat er vanuit de zorgverzekering wordt vergoed, moeten patiënten volgens de KNMP bij een gemiddeld gebruik zo'n 75 euro per maand bijbetalen. "Het gaat om kwetsbare patiënten, dit is een groot probleem", zegt de voorzitter Gerben Klein Nulent.

Er zijn meer medicijnen voor mensen met ADHD. De meeste patiënten zijn gebaat bij methylfenidaat, dat in onder andere Ritalin zit. Een deel functioneert beter met dexamfetamine. Dat geldt voor ongeveer 30.000 mensen in Nederland.

Volgens Klein Nulent staat de prijssprong niet op zichzelf. "Het komt vaker voor dat fabrikanten opmerken dat een zogenoemde apotheekbereiding het goed doet. Door deze te introduceren als nieuw geneesmiddel nemen ze de markt over. De patiënt is steeds de dupe, want er volgt in de regel een forse bijbetaling", zegt de voorzitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl