Tbs betekent voor Bart van U. mogelijk levenslang
De moordenaar van Els Borst, Bart van U., kreeg van de rechter slechts tbs met verpleging opgelegd. Geen gevangenisstraf dus. In de praktijk blijkt dat bij dit vonnis veroordeelden gemiddeld negen jaar in een gesloten inrichting belanden.
Omdat de rechtbank in Rotterdam ook nog stelde dat Bart van U. " zeer langdurige" tbs nodig heeft, is het de vraag of, en zo ja, wanneer hij de tbs-kliniek ooit zal verlaten.
Tbs met bevel tot verpleging is een van de meest ingrijpende maatregelen in het Nederlands strafrecht, bedoeld voor mensen die een misdrijf hebben gepleegd als gevolg van een persoonlijkheidsstoornis en/of een ernstige psychische stoornis.
Verlengd
Het aantal mensen dat deze straf krijgt opgelegd, is al jaren stabiel: ongeveer honderd per jaar, aldus het rapport Forensische Zorg in Getal van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Bart van U. kreeg tbs met verpleging opgelegd. Voor hem geldt hetzelfde als voor het gros van degenen die dit vonnis is opgelegd: de straf kan na afloop van de opgelegde periode telkens weer worden verlengd met één of twee jaar. De rechter zal de tbs-maatregel verlengen als hij dat noodzakelijk acht, op advies van de behandelaars.
Geen effect
Heeft een behandeling geen of te weinig effect, en blijft de kans op herhaling levensgroot aanwezig, dan kan de rechter telkens weer besluiten tot verlenging. En kan tbs met verpleging uiteindelijk neerkomen op levenslang.
Op een bepaald moment kunnen behandelaars vaststellen dat alle behandelingen ten spijt er geen vooruitgang geboekt kan worden. In dat geval wordt gestopt met de intensieve behandeling, blijft de kans op recidive dus even groot en is er feitelijk voor de tbs'er geen uitzicht meer om ooit weer vrij te komen.
Zij komen dan op een zogenaamde longstay-afdeling waar verlof niet meer mogelijk is omdat er niet meer vanuit wordt gegaan dat deze tbs'ers ooit nog in de maatschappij zullen terugkeren. Naar schatting telt Nederland tussen de 100 en 150 van dergelijke 'levenslange' tbs'ers.