Ajay Gupta (rechts) en zijn jongere broer Atul Gupta
NOS Nieuws

Invloedrijke Gupta-broers zijn even niet in Zuid-Afrika

  • Bram Vermeulen

    Correspondent Zuid-Afrika

  • Bram Vermeulen

    Correspondent Zuid-Afrika

Zijn ze echt verdwenen? De Indiase broers Ajay, Atul en Rajesh Gupta die in Zuid-Afrika de afgelopen jaren aan de touwtjes trokken, zijn gevlucht. Als je tenminste de kranten moet geloven.

De broers hebben belangen in meer dan veertig bedrijven, van media tot mijnbouw. Ze zouden zo dik bevriend zijn met president Zuma dat ze zelfs bepalen welke ANC-bestuurder minister of staatssecretaris mag worden.

Maar nu de positie van president Zuma wankelt onder aanhoudende beschuldigingen van wanbestuur, lijkt het tijdperk van de Gupta's voorbij. De kranten schreeuwen het althans van de daken. "Die Guptas vlug landuit", kopt de Afrikaner krant Rapport.

Onder de dikke chocoladeletters staat de foto van het privévliegtuig waarmee twee van de broers vorige week donderdagavond naar Dubai zouden zijn gevlogen om zich te voegen bij hun broer Rajesh. 'Aan boord: bagage voor meer dan 20 mensen.' Dan weet je het wel.

De vlucht wordt ontkend door de woordvoerder van de investeringsmaatschappij waar de broers directeur zijn. Hij spreekt over "een niet aflatende politieke aanval" op de Gupta’s. Maar in de villa van de broers is al dagen geen beweging meer te zien.

Biecht

De vier grootste banken van het land bevroren vorige week de bankrekeningen van de Gupta-broers. En zelfs regeringspartij ANC keert zich nu openlijk tegen de bemoeienis van de Gupta’s met het landsbestuur.

De druppel die de emmer deed overlopen was de biecht van de staatssecretaris voor Financiën, Mcebisi Jonas. Hij verklaarde op het kantoor van de Gupta’s te zijn geroepen waar de broers hem de baan van zijn baas aanboden: het ministerschap.

Nhlanhla Nene

Die minister, Nhlanhla Nene, werd in december onverwacht door president Zuma ontslagen. De officiële reden was volgens Zuma dat Nene een baan aangeboden had gekregen bij de club voor opkomende economieën, BRICS. Maar dat loog de president.

Honderden miljarden rand

Nadat de staatssecretaris de baan had afgeslagen, schoof Zuma het Kamerlid Des van Rooyen naar voren. Daar had geen investeerder ooit van gehoord en dus kelderde de nationale munt en verloor de beurs van Johannesburg in een paar dagen tijd honderden miljarden rand.

Des van Rooyen wordt beëdigd, op de achtergrond president Zuma

Des van Rooyen bekende onlangs voor een dagje op bezoek te zijn geweest in Dubai, het nieuwe heenkomen van de Gupta-broers. President Zuma ging er niet zo lang geleden ook al even langs, om onbekende reden.

Even niet

Of de Gupta’s nu echt vertrokken zijn, blijft de vraag. Ze zijn in elk geval van het toneel verdwenen, en daarmee kunnen de spindoctors van het ANC claimen dat de partij de beschuldigingen van corruptie serieus neemt.

Maar het televisiestation van de Gupta’s, ANN7, zendt nog steeds uit. Hun krant, New Age, komt nog dagelijks van de pers. En Jacob Zuma is nog steeds president, ook al overtrad hij de grondwet door belastinggeld te gebruiken voor de verbouwing van zijn villa. Die verbouwing moet hij alsnog zelf betalen. Normaal gesproken hadden de Gupta’s hem daarbij kunnen helpen. Maar die zijn er even niet.

Het huis van Jacob Zuma

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl