Bart van U. tijdens de behandeling van zijn zaak (juli 2015)
NOS Nieuws

Ontoerekeningsvatbare dader kan niet de cel in

Bart van U. stak zijn zus Loïs en oud-minister Els Borst dood maar krijgt daarvoor geen celstraf. Hij is door de rechter in Rotterdam volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en wordt opgesloten in een tbs-kliniek voor een psychiatrische behandeling.

Een rechter kan als hij een verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar verklaart, niet langer een celstraf opleggen. Hij heeft dan namelijk geoordeeld dat de verdachte dusdanig in de war was op het moment dat die het misdrijf pleegde, dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden.

Tijdens de rechtszaak tegen Van U. werd duidelijk dat hij aan paranoïde schizofrenie lijdt. "Deze man is niet strafbaar, omdat hij ernstig ziek is", zegt verslaggever Lidwien Gevers over de uitspraak. "Vanuit die ziekte heeft hij volgens de rechtbank zijn daden gepleegd."

Verslaggever Lidwien Gevers over de uitspraak van de rechter

Van U. wordt voor minimaal twee jaar opgenomen in een tbs-kliniek. Na die periode bekijkt de rechter of hij door de behandeling zo ongevaarlijk is geworden dat hij de kliniek mag verlaten. Als de kans op herhaling nog steeds aanwezig is, dan blijft Van U. zitten waar hij zit. Net zolang totdat de behandeling aanslaat.

De rechtbank in Rotterdam verwacht dat Van U. gezien zijn ernstige geestesziekte een zeer langdurige tbs-behandeling kan tegemoetzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl