Inky de octopus voor zijn ontsnapping National Aquarium of New-Zealand

In Nieuw-Zeeland wordt al gesproken van The Great Escape en Prison Break. Octopus Inky houdt de gemoederen bezig sinds zijn ontsnapping uit een aquarium. Via een afvoerbuis wist het dier de Stille Oceaan te bereiken.

In een scenario dat doet denken aan de animatiefilm Finding Nemo lukte het de octopus zich door een kleine opening te wringen. Medewerkers van het National Aquarium of New Zealand in de stad Napier hadden de bak niet goed afgesloten. Ze denken dat Inky 's nachts uit het aquarium is geglipt en langs de buitenkant naar de vloer is afgedaald. 

Mogelijk heeft het dier zich ruim drie meter over de vloer naar een afvoerpijp gesleept. Die 50 meter lange pijp komt uit in zee.

Volgens een andere theorie heeft de inktvis zich door een pijp aan de bovenkant van zijn aquarium geperst. Die buis leidt onder de vloer naar de oceaan.

Octopussen staan bekend als ontsnappingskunstenaars. Ze hebben geen botten en kunnen zich door zeer kleine openingen wringen. Verzorger Reiss Jenkinson van het Nieuw-Zeelandse aquarium gelooft niet dat de inktvis is gestolen. Een ontsnapping is veel waarschijnlijker. "Er is hier te veel beveiliging om ongezien binnen te komen. En ik ken het gedrag van octopussen goed. Ik heb ze door waterpompen op boten zien glippen."

Inky was een beroemdheid in Napier. Hij kwam in 2014 in het aquarium terecht, nadat vissers hem in een fuik hadden gevonden. Het dier had verwondingen opgelopen en werd intensief verzorgd met verse vis en er werden spelletjes met hem gedaan. Zijn naam kreeg hij via een oproep aan het publiek waarop ruim 100 suggesties binnenkwamen.

Het aquarium heeft laten weten geen pogingen te ondernemen om Inky terug te vinden. Ook gaat het voorlopig niet op zoek naar een nieuwe octopus.

STER reclame