AFP
NOS Nieuws

Vraagtekens bij bescherming privacy Europeanen bij Amerikaanse bedrijven

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

De privacywaakhonden van de 28 EU-landen hebben serieuze bedenkingen bij nieuwe regels die de privacy van Europeanen bij Amerikaanse bedrijven moeten beschermen. De privacy van Europeanen wordt niet goed genoeg beschermd, vrezen de waakhonden.

Een bezwaar is dat de Verenigde Staten volgens de waakhonden niet uitsluiten dat de Amerikaanse geheime diensten op grote schaal data van Europeanen verzamelen. Ook is nog niet duidelijk of Europeanen met een klacht over hun privacy goed terecht kunnen.

Het nieuwe juridisch raamwerk, door de Europese Commissie het EU-US Privacy Shield gedoopt, moet ervoor zorgen dat Amerikaanse bedrijven met gegevens van Europeanen mogen blijven werken. Eerdere privacyregels werden door het Europese Hof van Justitie van tafel geveegd.

"Het is echt nog niet goed genoeg", zegt Jacob Kohnstamm, de voorzitter van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens, tegen de NOS. Als de richtlijn niet wordt verbeterd, kan die opnieuw door het Europese Hof ongeldig worden verklaard, vreest Kohnstamm.

Adviesrol

Volgens de privacywaakhonden is de nieuwe privacydeal op veel vlakken beter dan de vorige richtlijn, maar worden Europeanen nog onvoldoende beschermd. Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat de privacywaakhonden er met klem op aandringen bij de Europese Commissie om dat op te lossen.

Overigens gaat het om een advies. De privacywaakhonden zijn niet bij machte om de regels van tafel te vegen. Het Europese Hof van Justitie kan dat wel. De Oostenrijker die de zaak bij het Europese Hof over de van tafel geveegde privacyregels aanspande, Max Schrems, heeft al gezinspeeld op een nieuwe rechtszaak.

Schrems noemt het Privacy Shield in een reactie een "totale mislukking". Volgens hem wordt er toch mee doorgemodderd door externe druk vanuit de Verenigde Staten en en het bedrijfsleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl