NOS Nieuws

Knot: iedere hypotheekbezitter moet stresstest doen

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

De president van de Nederlandsche Bank is ervan overtuigd dat huizenbezitters in de problemen komen als de extreem lage rente weer gaat stijgen. "Dat gaat natuurlijk tot ongelukken leiden," zei Klaas Knot vanmorgen in een hoorzitting over het ECB beleid in de Tweede Kamer. Knot raadt iedereen die een hypotheek afsluit aan om een persoonlijke stresstest te doen. "Kan ik mijn hypotheek nog betalen als de rente naar 3, 4 of 5 procent stijgt?"

Knot: iedere hypotheekbezitter moet stresstest doen

Knot is naar de Tweede Kamer geroepen om uit te leggen waarom de Europese Centrale Bank een beleid voert om de lage rente te stimuleren. De ECB koopt maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties op en drukt daarmee de marktrente. Ook de beleidsrentes van de ECB zijn de afgelopen maanden verder omlaag gebracht.

Gevaarlijk

Ook voor overheden in de zuidelijke landen is de lage rente "gevaarlijk" stelt Knot. Omdat ze goedkoop kunnen lenen, worden ze niet gedwongen om hun economie te hervormen. De overheden zouden de 'winst' van die lage rente moeten gebruiken om hun schulden af te betalen, zegt Knot.

De Nederlandse centrale bankpresident is binnen het bestuur van de ECB geen voorstander van verdere renteverlagingen, bleek opnieuw. De ongewenste neveneffecten worden steeds groter, terwijl de effectiviteit afneemt. "De grenzen aan wat wij kunnen doen zijn duidelijk in zicht gekomen."

Maar hij stelt dat de ECB niet alleen verantwoordelijk is voor de lage rente. Die is vooral het gevolg van de lage groei en het gebrek aan investeringen in de wereldeconomie. "We zijn als centrale bankpresidenten acteurs in een stuk waar we niet de hoofdrol spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl