NOS Nieuws

Deel verkeersleiding Zaventem staakt ook vandaag

Op luchthaven Zaventem bij Brussel zijn ook vanochtend tientallen vluchten geannuleerd vanwege de staking van luchtverkeersleiders. Volgens luchtverkeersleider Belgocontrol konden tot 10.00 uur ongeveer 15 toestellen per uur vertrekken, waar normaal 76 gehaald wordt.

Gisteren verklaarden veel verkeersleiders zich "niet geschikt om te werken" naar aanleiding van de nieuwe pensioenregeling. Dat gebeurde na een oproep van het Gilde van Luchtverkeersleiders. Door zich te beroepen op de term "not fit to work" kunnen luchtverkeersleiders voorkomen dat er een arboarts wordt gestuurd, zegt de Belgische vakbond ACV Aviation.

De leden van die vakbond zijn samen met leden van twee andere traditionele bonden gevraagd om in te vallen voor het personeel dat niet is komen opdagen. Volgens Belgocontrol wordt per ploeg gekeken hoeveel mensen zich aandienen.

'Wraakoproepend'

De voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport was vanochtend op de Belgische zender Radio 1 kritisch op de actie van de gildeleden. "Dit is wraakoproepend", zei hij.

Volgens de bestuursvoorzitter vinden enkele mensen het nodig om met de eigen toekomst en met de toekomst van tienduizenden anderen te spelen. Hij doelt daarmee op de grote financiële gevolgen van de staking.

Daarnaast is de imagoschade voor de luchthaven volgens hem enorm. Na de aanslagen vorige maand was er volgens hem medeleven, nu is er totaal onbegrip, zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl