Bart van U. (midden) met zijn advocaat in de rechtszaal (4 februari 2016)
NOS Nieuws

Welke straf krijgt Bart van U. voor doodsteken Els Borst en zijn zus?

Het was een opdracht van God die Bart van U. ertoe bracht om oud-minister Els Borst met tientallen messteken van het leven te beroven. Zijn motief was haar euthanasiewet uit 2001, waarmee het voor artsen onder bepaalde omstandigheden legaal werd om iemands leven te beëindigen.

Van U. legde zijn bekentenis begin februari af, twee jaar na de moord in Bilthoven. Vanmiddag om 13.00 uur doet de rechtbank in Rotterdam uitspraak in zijn zaak. Van U. staat ook terecht voor de moord op zijn zus Loïs, die hij al eerder bekende.

Lidwien Gevers hoorde Bart van U. vertellen over moord op Els Borst (maart 2016)

Deskundigen die Van U. onderzochten, hebben geconcludeerd dat hij lijdt aan paranoïde schizofrenie. Dat is een ziekte die gepaard gaat met ernstige psychoses en waandenkbeelden. De onderzoekers verklaarden daarom dat Van U. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Niet volledig ontoerekeningsvatbaar dus, want Van U. wist tot op zekere hoogte wel degelijk wat hij deed. Daarvan getuigt onder meer zijn politieke motief.

Dat deskundige oordeel over Van U.'s mentale staat gaf het Openbaar Ministerie de kans om naast tbs ook een celstraf te eisen. Bij een verdachte die ontoerekeningsvatbaar is mag dat niet. De officier van justitie wil dat Van U. acht jaar de cel ingaat voordat hij aan zijn behandeling begint.

De advocaat van Van U. vindt dat haar cliënt wel degelijk volledig ontoerekeningsvatbaar was op het moment dat hij de twee moorden pleegde. Ze noemde het onbegrijpelijk dat het OM acht jaar heeft geëist, onder meer vanwege een reeks fouten van het OM en de politie.

OM stapelde fout op fout in zaak-Bart van U. (juni 2015)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl