Syrische kinderen bij een vervallen huis in Istanbul
NOS Nieuws

PvdA: Turkije moet zich aan deal met EU houden

De PvdA vindt dat Turkije de afspraken in het vluchtelingenakkoord met de EU moet naleven. Dat betekent dat vluchtelingen niet actief mogen worden teruggestuurd, zegt Kamerlid Kuiken in reactie op een onderzoek van NOS-correspondent Lucas Waagmeester.

Waagmeester meldt dat het er inderdaad sterk op lijkt dat Turkije toch vluchtelingen terugstuurt naar Syrië, zoals Amnesty International al meldde. Het zou gaan om Syriërs die vanuit Griekenland naar Turkije zijn uitgezet.

Het PvdA-Kamerlid zegt dat er heldere afspraken zijn gemaakt, die inhouden dat Turkije vluchtelingen een veilige haven moeten bieden en niet zonder meer mag terugsturen naar Syrië. Volgens haar maakt het niet uit of het om vluchtelingen gaat die rechtstreeks vanuit Syrië komen. De deal gaat over "alle Syriërs op Turks grondgebied".

Oneens

VVD-Kamerlid Azmani is het niet met Kuiken eens. Volgens hem gelden de afspraken alleen voor Syriërs die door de EU naar Turkije zijn teruggestuurd en kan de EU het land alleen over deze groep aanspreken.

Hij noemt de berichten over het terugsturen van andere Syriërs wel zorgelijk en wijst erop dat de Europese Commissie uitzoekt wat daarvan klopt.

In reactie op het onderzoek van Amnesty zei PvdA-leider Samsom twee weken geleden dat illegale uitzettingen de deal met Turkije om zeep kunnen helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl