Verdwenen schilderij van Caravaggio mogelijk gevonden

Kunstexpert Eric Turquin voor het doek Judith onthoofdt Holofernes AFP

Op een zolder in de Zuid-Franse stad Toulouse is mogelijk een schilderij uit de zeventiende eeuw van de Italiaanse kunstschilder Caravaggio gevonden. Het zou gaan om Judith onthoofdt Holofernes. 

Het tafereel is rond 1600 twee keer geschilderd door de kunstenaar. Een van de werken hangt in Rome, het ander verdween driehonderd jaar geleden. 

Het schilderij werd twee jaar geleden bij toeval ontdekt in een huis. De eigenaren hadden lekkage op zolder en vonden het werk in een gat in de muur. Ze riepen de hulp in van een kunsthandelaar, die hen vertelde dat het mogelijk om werk van Caravaggio zou gaan. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Mogelijke Caravaggio opgedoken in Frankrijk

De waarde van het schilderij wordt geschat op 120 miljoen euro. Kunstexpert Eric Turquin kreeg het werk uiteindelijk in handen. "Ik wist door het gezicht van Judith direct dat het om een Caravaggio ging. Die ogen, zoiets had ik nog nooit gezien."

Louis Finson

Er is nog wel twijfel over of het schilderij echt van de hand van de Italiaanse kunstschilder komt. Twee Caravaggio-experts schrijven het werk toe aan de Vlaming Louis Finson, die in de zeventiende eeuw kopieën maakte van het werk van Caravaggio. 

Een derde expert is ervan overtuigd dat deze versie van Judith onthoofdt Holofernes het verdwenen kunstwerk van Caravaggio moet zijn. De handen van Holofernes spelen daar een rol in, vertelt Turquin. "Je kan zien dat de kunstenaar de vingers een aantal keren heeft verplaatst tot ze perfect stonden. Een kopiist doet dat niet."

Het kunstwerk heeft van de Franse autoriteiten het predicaat 'nationale schat' gekregen. Het mag daarom de komende dertig maanden het land niet verlaten, zodat Franse musea voldoende tijd hebben om het werk te bemachtigen.

Michelangelo Merisi da Caravaggio

De Italiaanse kunstschilder Caravaggio werd in 1571 geboren als Michelangelo Merisi in het dorp waar hij naar is vernoemd: Caravaggio. Op 11-jarige leeftijd ging hij in de leer bij de kunstschilder Peterzano in Milaan. Later vertrok hij naar Rome.

Caravaggio richtte zich voornamelijk op religieuze werken. Zo schilderde hij De bekering van Paulus en De kruisiging van Petrus in de Cerasi-kapel in de Santa Maria Del Popolo. Hij gebruikte de techniek van het clair-obscur, waarbij het accent ligt op het dramatische licht-donker contrast.  

Door zijn opvliegende karakter kwam hij vaak in de problemen. Zo zou hij bij een ruzie om een potje tennis zijn tegenstander dood hebben geslagen. Hierdoor moest hij vluchten naar Napels. Uiteindelijk besloot hij terug te keren naar Rome, omdat hij in aanmerking kwam voor eerherstel. Nog voor Caravaggio de Italiaanse hoofdstad bereikte stierf hij.

STER Reclame