Kunstexpert Eric Turquin voor het doek Judith onthoofdt Holofernes
NOS Nieuws

Verdwenen schilderij van Caravaggio mogelijk gevonden

Op een zolder in de Zuid-Franse stad Toulouse is mogelijk een schilderij uit de zeventiende eeuw van de Italiaanse kunstschilder Caravaggio gevonden. Het zou gaan om Judith onthoofdt Holofernes.

Het tafereel is rond 1600 twee keer geschilderd door de kunstenaar. Een van de werken hangt in Rome, het ander verdween driehonderd jaar geleden.

Het schilderij werd twee jaar geleden bij toeval ontdekt in een huis. De eigenaren hadden lekkage op zolder en vonden het werk in een gat in de muur. Ze riepen de hulp in van een kunsthandelaar, die hen vertelde dat het mogelijk om werk van Caravaggio zou gaan.

Mogelijke Caravaggio opgedoken in Frankrijk

De waarde van het schilderij wordt geschat op 120 miljoen euro. Kunstexpert Eric Turquin kreeg het werk uiteindelijk in handen. "Ik wist door het gezicht van Judith direct dat het om een Caravaggio ging. Die ogen, zoiets had ik nog nooit gezien."

Louis Finson

Er is nog wel twijfel over of het schilderij echt van de hand van de Italiaanse kunstschilder komt. Twee Caravaggio-experts schrijven het werk toe aan de Vlaming Louis Finson, die in de zeventiende eeuw kopieën maakte van het werk van Caravaggio.

Een derde expert is ervan overtuigd dat deze versie van Judith onthoofdt Holofernes het verdwenen kunstwerk van Caravaggio moet zijn. De handen van Holofernes spelen daar een rol in, vertelt Turquin. "Je kan zien dat de kunstenaar de vingers een aantal keren heeft verplaatst tot ze perfect stonden. Een kopiist doet dat niet."

Het kunstwerk heeft van de Franse autoriteiten het predicaat 'nationale schat' gekregen. Het mag daarom de komende dertig maanden het land niet verlaten, zodat Franse musea voldoende tijd hebben om het werk te bemachtigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl