NOS Nieuws

Wiebes verdubbelt boete zwart vermogen

Wiebes verdubbelt boete zwart vermogen

Staatssecretaris Wiebes verdubbelt de boetes voor mensen die vermogen in het buitenland te laat aangeven bij de fiscus. Nu is het zo dat iemand die dat vermogen alsnog uit zichzelf aanmeldt bij de Belastingdienst (de 'inkeerregeling') 60 procent boete moet betalen bovenop zijn normale belastingaanslag. Per 1 juli wordt dat 120 procent. Misschien volgen in de toekomst nog meer verhogingen.

Mensen die het zwarte geld helemaal niet aangeven en betrapt worden, kunnen een boete krijgen van 300 procent.

Volgens Wiebes is de boodschap dat verstoppen van geld eigenlijk niet langer meer kan. Hij benadrukt dat er wereldwijd afspraken zijn gemaakt en dat vanaf 2017-2018 de Belastingdienst de bankgegevens krijgt uit honderd landen. "Het spel is klaar; het net sluit zich; je moet eerlijk zijn tegen de Belastingdienst; langer wachten betekent meer betalen."

De staatssecretaris heeft de indruk dat de onthullingen uit de Panama Papers tot nu toe niet zozeer gaan om ontwijking of slimme constructies, maar om dingen die niet mogen. "Het gaat om fraude en ontduiking, het verstoppen van je vermogen, nep-transacties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl