ANP

PvdA-kopstukken Hans Spekman en Diederik Samsom worden niet vervolgd voor hun uitspraken over Marokkanen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. Het Openbaar Ministerie had eerder al besloten om het tweetal niet vervolgen.

Een groep PVV'ers startte daarna een zogenoemde artikel 12 procedure om het OM te dwingen alsnog tot vervolging over te gaan. Ze vinden het niet eerlijk dat hun voorman Geert Wilders wel wordt berecht voor zijn 'minder Marokkanen' uitspraak en Spekman en Samsom niet. Volgens de PVV'ers hebben de twee zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie.

Etnisch monopolie

Fractievoorzitter Samsom zei in 2011 in een interview met NRC Handelsblad dat vooral Marokkanen straatoverlast veroorzaken. "Deze jongens hebben een etnisch monopolie op dit soort overlast gekregen", zei hij.

Partijvoorzitter Spekman zei in 2008 in Vrij Nederland: "De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen."

Geen belanghebbende

Het hof heeft niet inhoudelijk naar de eis gekeken omdat de klagers geen belanghebbenden zijn. Volgens het hof gaat het de PVV'ers om het principe dat één persoon wel wordt vervolgd en de ander niet. Er is dan sprake van een algemeen belang en niet van een persoonlijk belang. Alleen bij een persoonlijk belang word je door de wet als belanghebbende aangemerkt.

In een reactie spreekt Wilders van de waanzin ten top. "Politici van de coalitie worden beschermd en een oppositieleider gepakt. Het bewijst het politieke karakter van mijn flutproces", vindt hij. 

Samsom en Spekman vinden het "goed dat het hof zich hierover heeft uitgesproken". Verder hebben ze er weinig aan toe te voegen. 

Wilders: dit is politieke justitie

STER reclame