NOS Voetbal

Te koop: wereldbeker, medailles en shirts van Pelé

Te koop: wereldbeker, medailles en shirts van Pelé

Ruim 2.000 stukken uit de privécollectie van de Braziliaanse voetballegende Pelé worden in juni geveild. Het gaat om WK-medailles, shirts, voetballen, een olympische fakkel en zelfs de wereldbeker uit 1970. Die Jules Rimet-trofee kreeg Pelé van wereldvoetbalbond FIFA en de Mexicaanse regering, omdat hij drie keer het WK won met Brazilië.

Pelé heeft een groot deel van zijn relikwieën al gedoneerd aan een museum in zijn geboorteplaats Santos, maar wil nu fans en verzamelaars een kans geven te bieden op zijn spullen. "Het zijn items voor het leven", aldus de 75-jarige oud-voetballer. "Mensen die iets van me kopen, maken daardoor ook deel uit van mijn leven. Het maakt me dan ook niet uit wie wat koopt, ik wil dat iedereen er plezier van heeft."

880.000 euro

Op de veiling komen onder andere de bal waarmee Pelé zijn duizendste doelpunt maakte, de ring die hij kreeg toen hij kampioen werd met NY Cosmos in 1977, de olympische fakkel van de Olympische Spelen in Athene en laarzen die Pelé droeg in de film Escape to Victory uit 1981 onder de hamer.

Geschat wordt dat de wereldbeker uit 1970 minimaal 880.000 euro op zal brengen. De opbrengst van de veiling is deels voor de toekomst van familieleden van Pelé en wordt deels gedoneerd aan een kinderziekenhuis in de Braziliaanse stad Curitiba.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl