3D-printen van een cake

Vanavond wordt op een congres in Venlo een vijfgangendiner opgediend door een Spaanse en Engelse kok. Dat is op zich niet heel bijzonder, ware het niet dat de volledige maaltijd uit een 3D-printer komt.

Het diner is een onderdeel van de tweede editie van de 3D Food Printing Conference, waar allerlei technologiebedrijven laten zien wat er tegenwoordig allemaal kan met voedsel en 3D-printers.

Champagne

Wat er vanavond precies opgediend wordt, is nog niet helemaal duidelijk. "Maar wat we wel weten is dat het een combinatie wordt van zoete en normale gerechten", zegt Pieter Hermans, die het evenement organiseerde. "Er worden producten opgelost in champagne en er wordt ook vlees geserveerd. Het is dus eigenlijk een normaal diner, maar de vormen en kleuren zullen iets anders zijn."

De techniek van 3D-printen wordt al langer gebruikt met onder meer metaal en plastic, maar de toepassing met voedsel is relatief nieuw. "De machine print laagje op laagje. Dat kan ook met eetbare substanties." Er wordt ook gewerkt met verse producten. "Je kunt producten 's ochtends geschikt maken voor de printer en het dan 's avonds al opeten."

Twintig jaar geleden wisten we ook nog niet wat we nu allemaal kunnen met mobiele telefoons.

Organisator Pieter Hermans

De technologie kan ook voor de medische wereld nuttig zijn, denkt Hermans. "Mensen die niet goed kunnen kauwen, zoals sommige ouderen, krijgen nu vaak een smerig goedje. Maar met een 3D-printer kun je bijvoorbeeld aardappelen en wortels zo printen dat het goed te kauwen is, zonder dat het gelijk een vloeibare substantie wordt."

"Ook cateringbedrijven kunnen hiervan profiteren. Je kunt heel mooie vormen maken en zo het eten heel fraai presenteren. Wat er op termijn allemaal nog meer mee kan, weten we nu nog niet. Maar we wisten twintig jaar geleden ook nog niet wat we nu allemaal kunnen met bijvoorbeeld mobiele telefoons."

STER reclame