Een laborant voert een test uit
NOS Nieuws

Oude antibiotica ingezet in strijd tegen resistente bacteriën

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Nu bacteriën steeds vaker ongevoelig blijken te zijn voor de werking van de beschikbare middelen, klinkt de roep om nieuwe antibiotica steeds luider. Maar misschien ligt de oplossing wel in het verleden. Een internationale werkgroep van artsen en wetenschappers onderzoekt momenteel of er nog oude middelen bestaan die kunnen helpen in de strijd tegen antibioticaresistentie.

"Het zijn twee soorten middelen die al heel lang geleden geregistreerd zijn", zegt Johan Mouton, hoogleraar microbiologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. Hij is voorzitter van de internationale werkgroep AIDA.

Veel van die middelen worden gewoon voorgeschreven terwijl we eigenlijk helemaal niet goed weten hoe ze werken.

Hoogleraar Johan Mouton

De eerste soort kwam kort na de oorlog op de markt. "Ze waren toen nodig, maar we wisten nog niet zo goed hoe we ze moesten ontwikkelen. En ook niet hoe we ze optimaal kunnen gebruiken. Nu weten we daar veel meer over", aldus de hoogleraar.

De wetenschappers startten een internationaal onderzoek om te kijken wat de beste manier is om die oude antibiotica te gebruiken. "Veel van die middelen werden en worden gewoon voorgeschreven terwijl we eigenlijk helemaal niet goed weten hoe ze werken", zegt Mouton. "Omdat ze beschikbaar zijn en omdat ze goedkoop zijn."

Groter probleem

Dan is er nog een tweede categorie oude antibiotica. Dat zijn middelen die in allerlei landen niet toegelaten zijn, omdat er op het moment van hun lancering al een reeks vergelijkbare antibiotica waren en ze daarom niet nodig leken.

"Dat is misschien nog wel een groter probleem, omdat die middelen nauwelijks meer beschikbaar zijn. Die zijn vaak praktisch van de markt gehaald", vertelt Mouton. Deze antibiotica zouden wel getest kunnen worden op hun werkzaamheid tegen resistente bacteriën.

Mouton: "Bij zulke testen zien we dat een deel van die bacteriën die ongevoelig zijn voor de werking van de moderne antibiotica nog wel gevoelig zijn voor die oude middelen van veertig jaar geleden die eigenlijk niet meer te krijgen zijn."

De internationale werkgroep die Mouton voorzit, hoopt een aantal van die niet meer verkrijgbare antibiotica weer terug op de markt te krijgen. "Maar dat gaat nog wel even duren", zegt de hoogleraar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl