Mantelzorg
NOS Nieuws

'Geen standaardlijstjes voor mantelzorgers'

Het is niet juist dat thuiszorgorganisaties lijstjes hanteren met taken die de familie van een cliënt moet doen. Staatssecretaris Van Rijn antwoordt op vragen van de PvdA dat standaardlijstjes met taken voor mantelzorgers niet in de geest van de wet zijn.

In de nieuwe wet op de maatschappelijke ondersteuning (Wmo) staat dat er meer gekeken moet worden naar wat mantelzorgers kunnen doen. Maar familieleden kunnen nooit verplicht worden zorgtaken te vervullen, schrijft Van Rijn. Het moet maatwerk zijn: per cliënt moet worden bekeken wat familie of vrienden kunnen doen.

Kunstgebit schoonhouden

Aanleiding voor de vragen zijn een artikel in NRC Handelsblad, waarin een dochter klaagt over de thuiszorgorganisatie van haar vader. Volgens die organisatie horen zaken als medicijnen ophalen, in bed helpen, gehoorapparaten en kunstgebit schoonhouden standaard tot de taken van de familie.

Van Rijn vindt dat zorg en ondersteuning niet zomaar afgeschoven kunnen worden op mantelzorgers. Dat dient in goed overleg met de cliënt en de mantelzorgers te gebeuren, op basis van gelijkwaardigheid.

Oog voor draagkracht

"Een gesprek waarin je samen tot maatwerk komt en de beste ondersteuning organiseert, met oog voor de draagkracht en draaglast van mantelzorger", schrijft de staatssecretaris. Hij heeft geen idee hoeveel thuiszorgorganisaties standaardlijstjes hanteren.

De PvdA vindt dat taken als verzorging van het lijf, zoals het schoonhouden van gehoorapparaten, oren en neuzen altijd door professionals moeten worden gedaan, maar Van Rijn kan zich situaties voorstellen waarin ook familieleden dit soort verzorgingstaken op zich nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl