Attawapiskat
NOS Nieuws

Noodtoestand in Canadees dorp na elf zelfmoordpogingen op een dag

In een afgelegen dorpje in Canada hebben op één dag elf mensen geprobeerd zich van het leven te beroven. Het dorpsbestuur van Attawapiskat in het noordoosten van Ontario heeft de noodtoestand uitgeroepen.

De inheemse gemeenschap met 2000 inwoners heeft al langer te maken met opvallend veel mensen die een einde aan hun leven proberen te maken. Vorige maand waren dat er 28, in het afgelopen half jaar zijn honderd gevallen geteld. Een persoon is overleden.

'Als je niet dezelfde mogelijkheden hebt, voel je je achtergesteld'

De pogingen zijn gedaan door mensen van alle leeftijden. De oudste is 71, de jongste is 11 jaar.

Net als bewoners in veel andere inheemse streken in Canada voelt de bevolking zich achtergesteld. Er is veel armoede, de levensverwachting is lager dan elders in het land en er is meer verslaving en criminaliteit. In totaal tellen inheemse gemeenschappen in Canada 1,4 miljoen mensen, 4 procent van de bevolking.

Premier Justin Trudeau noemt de gebeurtenissen in Attawapiskat hartverscheurend.

Trudeau belooft zijn best te doen om de omstandigheden voor de inheemse Canadezen te verbeteren. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een crisisteam naar Attawapiskat gestuurd.

De lokale politicus Charlie Angus omschrijft de toestand in dorpjes als Attawapiskat als een structurele crisis. "Tot nu toe heeft de overheid hier op welk niveau dan ook niet serieus op gereageerd."

Een inheemse gemeenschap in de provincie Manitoba vroeg vorige maand aandacht van de federale regering, na zes zelfmoorden in twee maanden. In twee weken tijd werden ook nog eens 140 pogingen tot zelfmoord geteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl