Keiko Fujimori AFP

De dochter van de omstreden oud-president Alberto Fujimori heeft volgens voorlopige uitslagen de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Peru gewonnen. De conservatieve Keiko Fujimori moet het op 5 juni waarschijnlijk opnemen tegen de centrum-rechtse Pedro Kuczynski, een gepensioneerde econoom van de Wereldbank. 

Met zo'n 40 procent van de kiezers achter zich slaagde Fujimori er niet in om direct gekozen te worden. Analisten verwachten dat ze een zware strijd voor de boeg heeft, aangezien veel Peruvianen zich de dictatuur van haar vader nog goed herinneren. Volgens een recente peiling zegt bijna de helft van de bevolking nooit op een familielid van Alberto Fujimori te zullen stemmen. 

Doodseskaders

De gewezen president zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit, vanwege de inzet van doodseskaders gedurende de tien jaar (1990-2000) dat hij Peru met harde hand leidde. Ook zette hij het leger in om het parlement naar huis te sturen. 

Keiko Fujimori heeft tijdens haar campagne beloofd dat zij haar vader geen gratie zal geven als ze tot president wordt gekozen. 

Dochter Fujimori stap dichter bij presidentschap Peru

STER reclame