NOS Nieuws

Steeds meer vrouwelijke winkeldieven

Jonge vrouwen maken zich steeds vaker schuldig aan winkeldiefstal. In de leeftijdsgroep tussen 18 en 25 jaar is het aantal mannelijke en vrouwelijke daders gelijk, blijkt uit cijfers van Detailhandel Nederland.

Vijf jaar geleden was de verhouding nog 59 tegen 41 procent. "Dat laat zien dat er sprake is van een snellere emancipatie dan bij andere misdrijven", zegt Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland.

De gemiddelde leeftijd van winkeldieven is de afgelopen vijf jaar gedaald van 42 naar 39 jaar. Meer dan een kwart van alle winkeldieven is ouder dan 50.

Sinds 2014 is er sprake van een lichte daling van het aantal aangiften van winkeldiefstal. Gemiddeld zijn er 40.000 aangiften per jaar, maar dat is volgens Van Steeg maar het topje van de ijsberg. "Dat komt omdat er nog lang niet altijd aangifte wordt gedaan. Voor politie en justitie hebben die aangiften lang niet altijd prioriteit. "

2,5 miljoen euro

Daarom pleit Detailhandel Nederland ervoor dat zoveel mogelijk winkeliers meedoen aan de regeling Afrekenen met Winkeldieven. Winkeliers die dieven betrappen, kunnen meteen 181 euro claimen en dat geld ook zelf houden, vanwege geleden schade. De afgelopen jaren is op die manier meer dan 2,5 miljoen euro op winkeldieven verhaald.

'Deze regeling heeft ook een preventieve werking'

In 2014 gebeurde dat in ongeveer 65 procent van de gevallen. Vorig jaar was dat gestegen tot 70 procent. Detailhandel Nederland wil dat nog meer winkeliers van deze regeling gebruikmaken, omdat er een preventieve werking van uitgaat.

Genoegdoening

De nieuwe cijfers laten volgens Detailhandel Nederland zien dat er sprake is van een hardnekkig probleem en dat er nieuwe stappen nodig zijn om winkeldiefstal aan te pakken. De organisatie wil bijvoorbeeld graag dat er binnen het strafrecht meer ruimte komt voor financiële genoegdoening voor de winkelier.

"Nu verdwijnt de boete die een officier van justitie oplegt voor winkeldiefstal in de schatkist", zegt Van Steeg. "Als de winkelier altijd wordt gecompenseerd voor de geleden schade, zal er meer aangifte worden gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl