NOS Nieuws

'ABN Amro verhult bedrijfseigenaren belastingparadijs'

ABN Amro helpt klanten met bezittingen in belastingparadijzen om buiten beeld te blijven. Dat schrijven Trouw en het FD op basis van informatie uit de Panama Papers. ABN Amro zou de enige grote Nederlandse bank zijn die dat op die manier doet. ABN Amro zegt in een reactie dat de activiteiten legaal en regulier zijn en niet mee te werken aan belastingontduiking.

De methode heet 'nominee shareholdership'. De bank treedt op als aandeelhouder van een vennootschap in een belastingparadijs, om te verhullen wie de werkelijke (mede-)eigenaar is. Uit de Panama Papers blijkt volgens de kranten dat ABN Amro zeker zes dochterbedrijven heeft die als 'nominee shareholder' optreden.

Maagdeneilanden

Eén daarvan is Martello Nominees, een dochterbedrijf van ABN Amro op het Britse Kanaaleiland Guernsey. Martello is namens klanten van ABN Amro aandeelhouder van 25 vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden. Daardoor valt voor de Nederlandse belastingdienst niet te achterhalen wie de werkelijke aandeelhouders zijn.

Volgens ABN Amro is een nominee een vehikel dat gebruikt wordt bij de privatebanking-tak voor vermogende particulieren die internationaal beleggen. "In elk land gelden andere regels. Die kan je als belegger nooit allemaal kennen", aldus een woordvoerder. "De nominee neemt dit uit handen en verzorgt de administratie van dit soort internationale beleggers."

Normale constructie

De constructie is volgens de zegsman een hele normale. De klanten die er gebruik van maken, moeten in hun eigen land aangifte doen en betalen een belastingtarief dat daar geldt. "Wij hebben er geen zicht op of iemand dat daadwerkelijk doet", aldus de woordvoerder. Wel zegt hij dat ABN Amro er "alles aan doet om misbruik te voorkomen", door onder meer te checken waar het vermogen vandaan komt en of er geen sprake is van witwassen.

De twee andere grote Nederlandse banken, Rabobank en ING, zeggen dat ze jaren geleden al zijn gestopt met 'nominee sharesholdership'.

Volgens een woordvoerder van ING heeft de bank in 2009 in principe om "zakelijke strategische redenen" ervoor gekozen om het bedrijfsonderdeel dat deze diensten aanbood, te verkopen. "We bieden nu alleen nog private banking aan in landen waar we als volledige bank actief zijn, zoals Nederland, België en Polen", aldus een zegsman. Wel geeft hij toe dat op de achtergrond ook de discussie over belastingparadijzen een rol heeft gespeeld.

Niet verboden

De Rabobank zegt "lang geleden met dit soort activiteiten te zijn gestopt." Wanneer dat was, en of het ook om nominee-constructies ging, kan de woordvoerder niet zeggen. "Dat valt niet te achterhalen."

Reden was dat het "niet meer paste bij de activiteiten van de bank." Of maatschappelijke discussie over belastingparadijzen een rol speelde, is volgens hem niet meer te traceren.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank zegt volgens Trouw dat het aanbieden van deze diensten niet verboden is, zolang banken zich maar houden aan de wetten van de betreffende belastingparadijzen en erop toezien dat er geen misbruik van wordt gemaakt.

Zolang de constructie maar netjes wordt gemeld bij de fiscus, is er niks mis mee

Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie

Ook volgens Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit, is er niks mis wat ABN Amro doet, "zolang de constructie maar netjes wordt gemeld bij de fiscus. Ook andere instellingen helpen rijke klanten op deze manier."

Volgens Kavelaars zijn het waarschijnlijk vooral vermogende Nederlandse particulieren die van deze constructie gebruik maken. "Zij willen hun vermogen onzichtbaar houden voor de buitenwereld, maar niet per se voor de fiscus."

Dijsselbloem

Toch is het opmerkelijk dat staatsbank ABN Amro zich hiermee bezighoudt, schrijft Trouw. Minister Dijsselbloem wil juist dat het duidelijker wordt wie de eigenaren van vennootschappen zijn om fraude en witwassen tegen te gaan. Hij streeft daarom naar het instellen van een centraal register waarin alle aandeelhouders met een belang van 25 procent of meer staan.

Hoogleraar Kavelaars, ook werkzaam als directeur Wetenschappelijk Bureau bij Deloitte Belastingadviseurs, vindt het "niet helemaal handig" dat juist ABN Amro vermogenden helpt bij het onzichtbaar houden van hun geld. "Het is opmerkelijk dat ABN niet het voortouw neemt met het zichtbaar maken van dit soort constructies."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl