CIA-directeur sluit waterboarden uit

tijd van publicatie
AFP

De CIA zal niet meer waterboarden, ook niet als een nieuwe president dat opdraagt. Dat heeft directeur Brennan van de Amerikaanse inlichtingendienst gezegd in een interview met NBC News.

De omstreden verhoortechniek, waarbij verdachten over hun hoofd een doek krijgen waarop water wordt gegoten, werd in 2009 verboden door president Obama. De CIA gebruikte de techniek onder meer bij terreurverdachten op Guantánamo Bay. Volgens internationale wetgeving gaat het om marteling.

Onlangs zei de Republikeinse presidentskandidaat Trump dat hij waterboarden weer wil invoeren als hij president wordt. De dreiging van Islamitische Staat rechtvaardigt dat volgens hem. Ook Trumps Republikeinse rivaal Cruz heeft een incidenteel gebruik van "verregaande verhoortechnieken" niet uitgesloten.

Volgens CIA-directeur Brennan, die in 2013 aantrad, zal de inlichtingendienst in dat geval de kont tegen de krib gooien. "Ik zal nooit toestaan dat een CIA-medewerker ooit nog meewerkt aan waterboarden", zei hij tegen NBC.

STER reclame