NOS Nieuws

Voor het eerst in een eeuw weer meer tijgers geteld

Het gaat beter met de tijgerpopulatie. Voor het eerst in meer dan honderd jaar zijn er weer meer tijgers waargenomen. Op dit moment leven er zo'n 3890 tijgers in de wereld, een stijging van 20 procent ten opzichte van de laatste telling in 2010.

Het nieuws werd bekendgemaakt door het Wereld Natuur Fonds (WNF) en het Global Tiger Forum, aan de vooravond van een grote conferentie over de bedreigde diersoort. Ministers van dertien landen komen deze week bijeen in New Delhi om te praten over voorstellen om de tijgerpopulatie te laten groeien.

Het doel is dat er in 2022 zo'n 6800 wilde tijgers op aarde rondlopen.

Politieke beloftes

In India kwamen er de meeste tijgers bij. Ook in Nepal werden veel meer van de dieren geteld dan zes jaar geleden. Het gaat niet overal even goed. Vooral in Zuidoost-Azië lopen veel landen achter met het nemen van maatregelen om de tijgers te beschermen.

Volgens het WNF hangt het er vooral van af of een land z'n politieke beloftes nakomt en genoeg doet om te voorkomen dat stropers de beesten doden.

Telmethodes

In 1900 leefden er nog meer dan 100.000 tijgers in het wild. De nieuwe telling is het eerste teken dat het weer de goede kant op gaat, zegt het WNF.

Toch kan niet met zekerheid worden gezegd of er echt meer tijgers rondlopen. Het kan namelijk ook zo zijn dat de telmethodes de afgelopen jaren zijn verbeterd en dat er op meer plekken naar de dieren is gezocht, zeggen deskundigen.

Hoeveel tijgers leven er in het wild?

IndiaNepalBhutanBangladeshRuslandChinaThailandMaleisië IndonesiëCambodjaLaosVietnam
2226198103106433>718925037102<5

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl