Premier Jatsenjoek EPA

De Oekraïense premier Jatsenjoek stapt op. Hij kondigde zijn aftreden aan in een toespraak voor de televisie. Dinsdag licht hij zijn besluit in het parlement toe.  

In februari overleefde Jatsenjoek een motie van wantrouwen, maar hij bleef omstreden. Hij raakte toen de steun kwijt van twee van de vier facties waarop zijn kabinet steunde. 

Jatsenjoek was premier van Oekraïne sinds de machtswisseling in 2014. In de afgelopen maanden verslechterde zijn verstandhouding met president Porosjenko. 

Jatsenjoeks vertrek zat er volgens correspondent David Jan Godfroid al  aan te komen. De premier wordt verantwoordelijk gehouden voor de falende strijd tegen corruptie. Die strijd was een van de speerpunten van de regering na de machtsovername, maar Jatsenjoek wordt er door velen van beschuldigd aan de leiband van de oligarchen te lopen. 

Opvolger

Voor de televisie zei Jatsenjoek vandaag dat de politieke crisis in het land kunstmatig is gecreëerd. Het verlangen om één persoon te vervangen heeft volgens hem politici verblind en de politiek verlamd. 

De partij van Porosjenko heeft parlementsvoorzitter Groisman naar voren geschoven als de opvolger van Jatsenjoek.

STER reclame