Weinig voorbehoud over sluiting twee extra kolencentrales

ANP

Het kabinet wil dat in 2020 zeven van de tien kolencentrales in Nederland zijn gesloten. Vanochtend werd al bekend dat de sluiting van nog eens twee centrales wordt overwogen, boven op de vijf die al dicht zouden gaan. Tegen de NOS zegt staatssecretaris Dijksma dat alleen nog wordt bekeken wat daarvoor nog in de weg staat.

"We willen de centrales sluiten, maar we moeten rekening houden met de vraag of er genoeg energie geleverd kan worden aan huishoudens, en wat sluiting voor juridische problematiek oplevert", aldus Dijksma.

Ze bevestigt dat het onderzoek niet gaat over de wenselijkheid van het sluiten, maar alleen gericht is op obstakels.

Dijksma: alleen nog kijken wat sluiting in de weg staat
De staatssecretaris van Milieu wil in totaal zeven van de tien kolencentrales sluiten.

Dijksma wimpelt kritiek van Greenpeace dat het plan onvoldoende is weg. Het sluiten van twee extra kolencentrales is volgens de organisatie niet voldoende om aan CO2-doelstellingen te voldoen.

"We hadden afgesproken dat we er vijf zouden sluiten, nu doet het kabinet daar een schep bovenop. Ik zou tegen milieuorganisaties zeggen: tel uit je winst", aldus de staatssecretaris van Milieu.

Ze vindt dat daarmee grote stappen worden gezet en hoopt dat mensen dat erkennen. In het najaar moet de beslissing definitief worden genomen. 

Mogelijk meer kolencentrales dicht
Het kabinet wil dat in 2020 zeven van de tien kolencentrales in Nederland zijn gesloten. Critici denkt dat het kabinet tijd probeert te rekken.