John de Wolf, trainer van GVVV
NOS Nieuws

John de Wolf moet ouderen aan een baan helpen

Oud-voetballer John de Wolf (53) wordt de eerste ambassadeur ouderenwerkloosheid. Minister Asscher heeft hem voor een jaar benoemd om meer ouderen aan het werk te helpen en vooroordelen weg te nemen. 50Plus had daar vaak om gevraagd.

Ruim 200.000 50-plussers zijn werkloos, van wie ook veel langdurig. Dat komt mede door vooroordelen bij werkgevers. Zij vinden dat ouderen te duur zijn en te veel extra vrije dagen hebben. Ook denken ze dat ouderen vaker ziek zijn.

Bloei van hun leven

"De 50-plussers van nu zijn veel fitter en actiever, zijn in de bloei van hun leven en zitten vol plannen en ideeën", zegt De Wolf, die nu al werklozen helpt in Vlaardingen, Schiedam en Maassluis. Volgens hem gelden de stempels van "ziek, zwak en misselijk, te duur, niet flexibel" misschien voor een paar mensen, maar voor de meesten niet.

De ouderenambassadeur wil werkgevers overtuigen, luisteren wat nu nog de problemen zijn en op zoek gaan naar oplossingen. "Er zijn allerlei speciale regelingen en subsidies. En dat weet nu lang niet iedereen. Er zijn bijvoorbeeld bonussen voor werkgevers die oudere werknemers in dienst nemen."

De Wolf snapt dat ouderen die "zeventig sollicitatiebrieven hebben geschreven er soms gek van worden. Maar die 71ste zou hem misschien toch kunnen zijn!".

Daadkracht

De Wolf noemt zijn missie geslaagd als er meer ouderen aan het werk komen, maar wil geen aantallen noemen. Hij hoopt dat het er heel veel worden.

Asscher is blij met De Wolf als nieuw boegbeeld. Volgens de minister voelt De Wolf zich betrokken bij werkloze 50-plussers, straalt hij daadkracht uit en kan hij een positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming. "Iemand die werkgevers, werknemers en werkzoekenden streng kan toespreken als het moet, maar ook een schouderklopje uit kan delen: juist de kwaliteiten die nodig zijn om een boegbeeld te zijn voor de mensen die het nodig hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl