Wolkenwetenschappers: opwarming aarde sneller dan gedacht
De aarde warmt veel sneller op dan gedacht. Dat zeggen wetenschappers die onderzoek deden naar wolken. Volgens hen wordt de rol van wolken in huidige klimaatstudies onderschat.
Tot nu toe namen klimaatwetenschappers aan dat wolken veel ijsdeeltjes bevatten. Wolken met veel ijs houden meer zonnestralen tegen. Die bereiken daardoor het aardoppervlak niet. Op die manier zouden wolken ervoor zorgen dat de opwarming van de aarde werd vertraagd.
Nu blijkt echter dat wolken uit minder ijsdeeltjes bestaan dan werd aangenomen. Wolken bestaan voor een groter deel uit waterdeeltjes, zeggen de onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Yale. Zij publiceerden hun onderzoek in het vakblad Science.
Deze studie moet ervoor zorgen dat mensen nog meer actie gaan ondernemen tegen klimaatverandering.
De rol van wolken wordt onderschat in veel huidige klimaatmodellen. Die kloppen dus waarschijnlijk niet, zeggen de wetenschappers. Dat zou betekenen dat veel doelen die landen zich hebben gesteld in de strijd tegen klimaatverandering, niet realistisch zijn.
Zo kan het klimaatakkoord dat vorig jaar werd gesloten in Parijs de prullenbak in, schrijft The Guardian. De internationale gemeenschap kan waarschijnlijk niet meer voorkomen dat de aarde met 2 graden opwarmt.
"Dat gaat inderdaad erg lastig worden", zegt een professor die meewerkte aan het onderzoek in The New York Times. "De CO2-uitstoot zal nog verder omlaag moeten. Maar wij hopen dat ons onderzoek niet tot wanhoop leidt. Deze studie moet ervoor zorgen dat mensen nog meer in actie komen tegen klimaatverandering."