ANP

Inwoners van Dordrecht zijn bezorgd over de mogelijke gevolgen van de uitstoot van de DuPont-fabriek. Het Albert Schweitzer-ziekenhuis heeft 300 aanvragen ontvangen van mensen die hun bloed willen laten onderzoeken. Zij willen weten of ze een hoge waarde van de giftige stof C8 in hun bloed hebben.

Bij een echtpaar dat in de buurt van het chemiebedrijf DuPont woonde, werd een hoge concentratie perfluoroctaanzuur, ofwel C8, in het bloed gevonden. De waardes bleken vele magen hoger dan de overheid had voorspeld.

Volgens deskundigen loopt het tweetal het risico op gezondheidsschade. "Dat is wel even schrikken", zegt een Dordtenaar. "Zeker als je 25 jaar in de buurt van die fabriek hebt gewoond."

Zorgen bij Dordtenaren over DuPont-fabriek

Vorige maand werd bekend dat omwonenden van de fabriek jarenlang zijn blootgesteld aan C8. Die stof is mogelijk kankerverwekkend. C8 werd tot 2012 gebruikt bij de productie van teflon, dat als anti-aanbaklaag voor pannen wordt gebruikt.

"Het is nog niet eenduidig vastgesteld of hoge concentraties C8 tot ziektes leiden", zegt Warry van Gelder, directeur van het laboratorium in het Albert Schweitzer-ziekenhuis. "Het is goed om daar voorzichtig mee te zijn."

Wij adviseren mensen: houd dat geld in uw portemonnee.

Nance de Graaf van de Dienst G&J

Het kabinet besloot onlangs een steekproef te houden onder inwoners van Dordrecht om te kijken hoe erg de gevolgen van de uitstoot van C8 zijn. "Maar veel mensen hebben geen zin om daar op te wachten", zegt Van Gelder. "Zij willen hun bloed zo snel mogelijk laten testen."

Maar dat heeft weinig zin, zegt Reimke Hitimana-Willemze van de GGD. "Er is geen behandeling om perfluoroctaanzuur versneld het lichaam te laten verlaten. De stof kan alleen geleidelijk uit het lichaam verdwijnen. Daarom zeggen wij tegen mensen: houd dat geld in uw portemonnee."

STER reclame