Xtc-pillen
NOS Nieuws

Drugscrimineel 'Zwarte Cobra' naar Nederland

De veroordeelde drugshandelaar Henk R., ook wel bekend als de Zwarte Cobra, komt terug naar Nederland. Hij zit sinds 2006 in de Verenigde Staten een straf uit van twintig jaar voor het plan om een miljoen xtc-pillen naar New York te smokkelen. In die zaak kreeg hij ook een miljoen dollar boete.

R. komt volgens zijn advocaat Mark Teurlings naar Nederland voor het liquidatieproces 'Passage'. Hij moet getuigen in die megazaak. Bovendien wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van een drugshandelaar.

'Goedkoper dan betalen'

R. zou een forse schuld hebben gehad bij de van oorsprong Griekse drugshandelaar Henie Shamel. Hij en zijn Belgische vriendin werden op 8 mei 1993 doodgeschoten in Antwerpen. R. zou hebben gezegd dat liquideren goedkoper was dan betalen.

Teurlings probeert al jarenlang de Amerikaanse autoriteiten zover te krijgen dat R. zijn straf in Nederland mag uitzitten, maar de Amerikanen wilden hem tot nu toe niet aan Nederland overdragen.

Na het proces in Nederland moet R. in principe nog terug naar de VS om de rest van zijn straf uit te zitten, maar Teurlings gaat proberen of hij van de Amerikaanse autoriteiten in Nederland mag blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl