anp
NOS Nieuws Buitenland Politiek Economie

'Belastingverdrag Panama niet zomaar opzeggen'

Het ziet er niet naar uit dat Nederland het belastingverdrag met Panama zal opzeggen, zoals regeringspartij PvdA wil. Coalitiepartij VVD spreekt van een "ondoordacht plan". Ook andere partijen in de Kamer hebben zo hun twijfels. 

De PvdA zei eerder vandaag dat het kabinet het belastingverdrag met Panama onmiddellijk moet opzeggen. Aanleiding zijn de onthullingen in de Panama Papers, waaruit bleek dat ook Nederlandse privépersonen en bedrijven belasting hebben ontweken via brievenbusfirma's in Panama.

Volgens de PvdA doet Panama te weinig om internationale belastingontwijking tegen te gaan, houdt het land zich niet aan afspraken om gegevens uit te wisselen en moet Nederland met "dit soort landen geen belastingzaken doen".

Moeilijker

Coalitiepartij VVD is het niet met de PvdA eens. Kamerlid De Vries spreekt van een “ondoordacht voorstel".

De Vries: "Het verdrag is juist bedoeld om dubbele belasting en belastingontduiking tegen te gaan. Het PvdA-voorstel maakt bestrijding van belastingontduiking en onderzoek naar de Panama Papers door de belastingdienst moeilijker".

Minister Dijsselbloem zei ook al dat het verdrag juist kan helpen bij het opvragen van informatie. 

Ook het CDA wijst erop dat opzeggen van het verdrag juist betekent dat Nederland geen informatie in Panama kan opvragen.

De PvdA krijgt wel steun van de SP en GroenLinks. "Panama moet nu per direct aangeven dat ze openheid willen geven, anders moeten we het verdrag opzeggen", zegt SP-Kamerlid Merkies. Merkies wijst erop dat het onderzoek en de maatregelen moeten worden uitgebreid naar andere landen als de Bahama's en de Britse Maagdeneilanden.

GroenLinks vindt net als de PvdA dat het verdrag meteen moet worden opgezegd. Kamerlid Grashof: "Maar daar moet het niet bij blijven. Er is een pakket aan maatregelen nodig, ook tegen andere landen". Morgen presenteert de partij verdere voorstellen hierover.

STER reclame