De EOD doet bij een woonboot in Wormer onderzoek naar mogelijke explosieven
NOS Nieuws

17 jaar celstraf voor aanslag op 'verkeerde' woonboot

De man van 27 die vorig jaar april een dodelijke aanslag pleegde op een woonboot in Wormer is veroordeeld tot 17 jaar cel. Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel en tbs geëist voor de aanslag, waarbij iemand anders om het leven kwam dan het doelwit.

De officier van justitie had gevraagd om een celstraf van 20 jaar indien de rechtbank geen tbs wilde opleggen. De verdediging had zich tijdens de behandeling van de zaak tegen tbs uitgesproken omdat niet bewezen kon worden dat de man aan een stoornis leed ten tijde van de aanslag.

Ook werkte hij niet mee aan een onderzoek naar zijn toerekeningsvatbaarheid. De rechtbank legde om die redenen geen tbs op, en gaf een celstraf die iets lager is dan de eis van het OM.

Ravage

Bij de aanslag met een explosief kwam de 53-jarige man die op de woonboot woonde om het leven. De andere bewoner, een vrouw van 51, raakte zwaargewond. De ontploffing veroorzaakte een enorme ravage.

Een flat, huizen en een bedrijfspand moesten worden ontruimd. Het scheepvaartverkeer op de Zaan werd tijdelijk stilgelegd. Getuigen werden via matrixborden opgeroepen zich te melden. Tijdens het onderzoek werd nog een tweede explosief gevonden en onschadelijk gemaakt.

Wraakactie

Later bleek dat de dader uit Purmerend het explosief op de verkeerde woonboot had geplaatst. Hij wilde wraak nemen op een man die zijn minderjarige zus zou hebben misbruikt.

Dat misbruik werd nooit bewezen, en volgens het OM kon de broer dat niet verkroppen. Zijn beoogde slachtoffer woonde op een andere boot, niet ver van de woonboot van het uiteindelijke slachtoffer.

Weglokken

De dader heeft verklaard dat hij nog geprobeerd heeft de bewoners weg te lokken van de woonboot. Maar de rechtbank geloofde dat niet. Volgens de rechter had hij moeten weten dat de bewoners een poging zouden doen de woonboot te blussen, nadat ze midden in de nacht waren opgeschrikt door een brand.

De rechtbank gelooft ook niet dat de man de boot alleen maar kapot wilde maken. De rechter nam het hem kwalijk dat hij geen spijt heeft getoond van zijn daad. Hij was vandaag zelf niet bij de uitspraak aanwezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl